[EDITORIAL] 28.06.16 Scrisoare adresată presei din Coreea (de Liusu_qingcheng)/A letter to the Korean Press (By Liusu_qingcheng 流苏_倾城)

Notă: Liusu_qingcheng e o avocată din Marea Britanie

*

Scrisoare adresată presei din Coreea

Au trecut două săptămâni de când au fost înaintate acuzațiile la adresa domnului Park Yuchun, iar în timpul acestor două săptămâni am putut vedea un adevărat spectacol regizat de presa coreeană.

  1. Ce vedem?

În primul rând, există vreo dovadă că acuzația principală și cele ulterioare sunt fundamentate? Nu, nu încă.

Până în acest moment (28.06.16), poliția nu a acționat în niciun fel față de el și nu a prezentat nicio dovadă. Poliția încă investighează.

Vedem că un număr de femei au ieșit cu declarații împotriva domnului Park. Dintre aceste reclamante, o persoană și-a retras plângerea la o zi după ce acuzația ei a devenit publică, o persoană a dat declarații la poliție, dar nu dorește să furnizeze dovezi, cineva a declarat că evenimentul a avut loc cu ani în urmă, tot fără să aducă dovezi. Dar ce vedem și mai bine e faptul că sursele informațiilor prezentate de presă în știri sunt reclamanta însăși sau reclamantele, iar când vine vorba de a relata ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul acelor evenimente rușinoase, aceste femei preferă să meargă direct la presă în loc să le prezinte poliției.

Putem vedea că deși aceste reclamante își schimbă mereu declarațiile, în ciuda faptului că au o credibilitate îndoielnică, presa prezintă în unanimitate tot ce au declarat aceste femei, fără să menționeze măcar că aceasta e doar o parte a poveștii.

Deci, ce esta asta? Această situație pare să sugereze faptul că, dacă orice persoana din Coreea dorește să inducă în eroare sau dorește să ghideze presa și prin urmare și publicul, indiferent dacă spune adevărul sau nu, el sau ea poate pur și simplu să meargă la presă și să spună o poveste unilaterală, deoarece publicul e dispus să creadă pe cuvânt pe oricine aduce astfel de acuzații, mai ales când acuzațiile vizează un nume faimos. Iar presa e dispusă să livreze publicului o poveste fără să verifice faptele, satisfăcându-și pur și simplu curiozitatea și apetitul pentru bârfă. Astfel, toată țara va începe să arate cu degetul acea persoană faimoasă și-l va cataloga drept un nemernic.

  1. Responsabilitatea presei/mass mediei

Care este responsabilitatea presei?

Jurnaliștii trebuie să se străduiască să mențină libertatea presei și să își dedice munca pentru interesul publicului. Jurnaliștii ar trebui să se ghideze după principiul adevărului, obiectivității și nepărtinirii.

Nu vă punem la îndoială libertatea de a prezenta știrile. Dar esența unei prese libere constă în faptul că acele știri nu vizează ”distrugerea lui Park Yuchun” și nici apărarea lui. E vorba despre a relata lucrurile corect.

“IV. Știri și comentarii

Noi jurnaliștii, jurăm să relatăm știrile complet, întocmai, obiectiv și nepărtinitor. Jurăm de asemenea să rămînem fideli informației corecte și imparțialității atunci când prezentăm analize, comentarii și opinii, și că, prin luarea în calcul a diverselor opinii din societate, vom contribui la cultivarea unei opinii publice sănătoase”.

Acesta este Articolul IV din Preambulul Standardelor și Practicilor din Codul Etic al Presei, așa cum a fost elaborat de Asociația Ziarelor și Editorilor de Radiodifuziune din Coreea, împreună cu Asociația Jurnaliștilor din Coreea (Vedeți sursa citatului, în limba engleză http://www.mediawise.org.uk/south-korea-2/).

În Secțiunea III a standardelor sunt prezentate unele îndrumări cu privire la relatarea unor știri, dintre care amintesc doar câteva:

“Relatările știrilor, inclusiv analiza acestora trebuie prezentate cu confirmarea adevărului celor relatate și obținute de la unele surse care pot fi clar identificate. Jurnaliștii sunt obligați să caute informații corecte pentru a servi cauzei justiției sociale și a interesului publicului.

1. (Distincția dintre Știre și Opinie) În relatarea știrilor, jurnaliștii ar trebui să facă deosebirea dintre fapte și opinii. Mai mult, ei nu ar trebui să selecteze sau să scrie știri bazate pe interese personale sau preferințe.

2. (Specificarea informațiilor neconfirmate) În cazurile rare în care jurnaliștii trebuie să folosească informații neconfirmate sau surse de informație care nu pot fi identificate, ar trebui să specifice cu claritate în relatările lor faptul că folosesc acest tip de informație.

5. (Verificarea informațiilor venite de la surse care au interese financiare) În principiu, informația furnizată de anumite surse de știri ar trebui să fie verificată înainte de a fi prezentată drept știre. Jurnaliștii, în primul rând, ar trebui să se ferească de informații venite din partea echipelor de relații publice care servesc anumite interese comerciale”.

A respectat presa acest standard?

Când ați prezentat doar o latură a poveștii, făcând pe cineva să pară un pervers, fără să fi menționat că e vorba de știri neconfirmate, nu l-ați respectat.

Când ați început să amestecați comentariile voastre părtinitoare cu știrile, adăugând cu sarcasm presupuneri fără fundament, fără să faceți distincția dintre știre și opinie, nu l-ați respectat.

Când ați mers la prietenul reclamantei, și la așa numita persoană relevantă, aducând la lumină așa numita ”informație din interior”, fără să verificați veridicitatea informației înainte de a o prezenta drept știre, nu l-ați respectat.

Acest fapt este regretabil, pentru că într-un caz de agresiune sexuală, victimele sunt victime și ar trebui crezute ca atare, până în momentul în care apar dovezi si investigația dezvăluie faptul că nu s-a întâmplat (agresiunea sexuală). La fel e și în cazul acuzatului, pentru că au existat mereu inventatori de bârfe care răspândeau cu intenție știri senzaționale. În timp ce mass media își depășește limitele fiind părtinitoare cu una dintre cele două părți, cu scopul de a atrage atenția publicului, cu o desconsiderare nesăbuită a adevărului, publicul e receptiv mereu la ce transmite presa.

Și ați relatat aceeași supoziție și presupunere zi și noapte, ați repetat-o la nesfârșit, fără să verificați adevărul, de parcă acesta ar fi fost un eveniment crucial sau cel mai important eveniment din țară care merita relatat.

Inducerea în eroare a publicului și plasarea vinei asupra lui pentru suferința voastră, cu siguranță nu va face această lume un loc mai bun.

Presa ar trebui sa fie un mesager, nu o realizatoare de drame.

Nimeni nu pune la îndoială și nici nu neagă faptul că presa ar trebui să relateze știrile în mod liber și independent, vă solicităm doar să relatați știrile în mod obiectiv și onest!

  1. Dacă da, dacă nu.

Pe măsură ce investigația înaintează, adevărul începe să iasă la suprafață. Poliția a început să creadă că în spatele poveștii stă un grup de crimă organizată. Aici devin lucrurile mai complicate, și acesta e motivul pentru care s-ar putea ca adevărul să iasă mai târziu la iveală. Deși nu putem înțelege de ce acuzatul nu poate accesa informația privind identitatea celor care l-au acuzat, nu vom trage concluzii la acest moment. Vom aștepta finalizarea investigației.

Am acceptat fără probleme faptul că persoanele publice și organizațiile trebuie să tolereze mai multe critici decât alte persoane. Credem de asemenea că relatările celor care trebuiau să aducă dovezi împotriva domnului Park ar trebui să fie analizate cu atenție de poliție, în cadrul investigației.

Dacă acuzațiile aduse la adresa domnului Park sunt reale, adică, dacă răspunsul este da, va fi pedepsit de lege. Presa și publicul ar trebui să-l critice, și noi o vom face, cu seriozitate, fără îndoială.

Dar dacă răspunsul este nu? Este un fapt esențial că în fiecare caz există mereu posibilitatea de 50% ca răspunsul să fie ”Nu”.

Așadar, dacă NU?

Cum va reacționa presa coreeană și publicul general? Acuzațiile nefondate de agresiune sexuală au un efect devastator asupra imaginii, reputației și deseori a carierei celui acuzat, cine va plăti prețul pentru aceste pierderi? Ați luat în calcul, măcar unul dintre voi, gravitatea acestei situații și cât de ușor poate un simplu zvon să umbrească viața unei persoane?

Se va demonstra cât de ușor e să faci o afirmație și cât de dificil e să demonstrezi netemeinicia acelei afirmații.

Vom putea vedea de asemenea cât de ușor poți judeca greșit personalitatea cuiva, pentru că nu e viața ta, nu e numele tău, nu e demnitatea ta, nu e cariera ta; dar măcar arată puțin respect față de drepturile sale fundamentale. O persoană, faimoasă sau nu, merită o judecată corectă, bazată pe dovezi certe.

Articolul 21 (4) din Constituția Coreeană stipulează:

(Link în limba engleză https://www.humanrights.go.kr/english/information/legalMaterials01.jsp)

“Nici discursul cuiva, nici presa nu vor încălca onoarea sau drepturile altor persoane, și nici nu vor submina morala publică sau etica socială. Dacă discursul cuiva sau presa încalcă onoarea sau drepturile altor persoane, se pot reclama daune pentru violarea acelor drepturi”.

Răspunsul e simplu și clar:

Nu judeca o persoană până nu e dezvăluit adevărul.

Nu condamna o persoană până nu e dezvăluit rezultatul investigației.

Nimeni nu ar trebui să facă asta!

Fie ca acestea să fie ultimele noastre cuvinte (despre subiect).

Cu sinceritate,

Liusu_qingcheng

Credit: @fuyi0419
Ro Trans: Lalla of JYJ Romania
Shared by: JYJ Romania via 
JYJ3 (EN)

*

Micky Baidu Bar’s Chinese translation : HERE

Please keep all the credits intact and do not alter them. Daca preluati orice postare de pe blogul JYJ Romania, va rugam sa pastrati toate creditele intacte.

 

Advertisements

One thought on “[EDITORIAL] 28.06.16 Scrisoare adresată presei din Coreea (de Liusu_qingcheng)/A letter to the Korean Press (By Liusu_qingcheng 流苏_倾城)

  1. Am urmarit in mod constsnt evolutia lui Park Yuchun…..un tanar placut,implicat,cu mult prea mult bun simt……de aici si necazurile actuale…. Am o intrebare de “femeie tampita”…Acele “reclamante” erau angajate in acel local pentru a servi clientela masculina sau ce????? 

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s