[INFO] 05.03.15 Despre serviciul militar obligatoriu in Coreea de Sud/ About Mandatory Military Service in South Korea

 photo resized_20150102_214120_1010778234.jpgoriginal_zpsgf9yx2qr.jpgStagiul militar obligatoriu sau serviciul national obligatoriu se aplica doar barbatilor cu varsta cuprinsa intre 18-35 de ani si dureaza aproximativ 2 ani, fiind o modalitate cheie de aparare impotriva Coreei de Nord. Durata stagiului militar din Coreea de Sud este, in prezent, una din cele mai lungi din lume, fiind surclasata doar de Israel, Singapore si Coreea de Nord.

Serviciul militar obligatoriu este administrat de catre Ministerul Apararii Nationale.

Exista doua tipuri de stagiu militar:

1) Stagiu militar activ.
2) Stagiu militar non-activ.

Durata serviciului militar variaza in functie de arma:

1) 21 de luni pentru Fortele Terestre.
[Nota JYJ3: Kim Jaejoong va servi 21 de luni ca soldat activ in trupele terestre si, in aproximativ un an, probabil ca si Junsu va face acelasi tip de stagiu militar]
2) 23 de luni pentru Fortele Navale.
3) 24 de luni pentru Fortele Aeriene.

4) Serviciul militar non-activ, ex: stagiul civil sau serviciul public, dureaza intre 24 si 36 de luni.
[Nota JYJ3: Probabil ca Park Yuchun va servi 24 de luni in serviciul public datorita faptului ca sufera de astm cronic]

Scutiri:

1) Atletii care au castigat medalii la Jocurile Olimpice si medaliatii cu aur la Jocurile Asiatice sunt scutiti, dar tot trebuie sa faca antrenament de baza timp de 4 saptamani.
2) Barbatii care nu au absolvit scoala generala.
3) Afectiunile fizice si psihice serioase pot duce la scutire, dar in cele din urma este la latitudinea examinatorului militar daca o afectiune este suficient de severa pentru a interfera cu antrenamentul din timpul stagiului militar.
4) Limita de varsta, in cazul celor care au locut in strainatate suficient de mult incat sa depaseasca plafonul de mai sus, ar putea determina scutirea. Aceasta se poate aplica in cazul in care cei in cauza sunt rezidenti in strainatate datorita studiilor sau emigrarii.
5) Detinatorii de cetatenie dubla, sub varsta de 18 ani, pot renunta la cetatenia coreeana si vor primi scutirea de a satisface stagiul militar.

Controverse

Publicul este sensibil fata de serviciul militar obligatoriu, dar are si o toleranta scazuta fata de cei care incearca sa evite inrolarea sau sa beneficieze de tratament preferential, mai ales in urma unor scandaluri in care au fost implicate familii bogate care au incercat sa evite stagiul militar. Cei gasiti vinovati sau acuzati de incercarea de evaziune ori neglijenta in serviciu se confrunta deseori cu sanctiuni dure si reactii negative din partea opiniei publice. Potrivit lui Ha Jae-keun, un editorialist coreean: “Reactiile impotriva evazionistilor sau a celor care dovedesc neglijenta in serviciul militar sunt atat de ostile in aceasta perioada, incat artistii considera ca e mai bine s-o faca si sa stie ca si-au indeplinit aceasta datorie.” 

Kpop

Majoritatea barbatilor se inroleaza aproape imediat dupa ce au implinit varsta de 20 de ani si sunt obligati sa-si amane studiile pentru a se alatura fortelor armatei. Dar in cazul idolilor Kpop si a actorilor, majoritatea tind sa se inroleze cand se apropie de 30 de ani. Rick Goetz, fondator al MusicConsultant.com  a spus: “Aceasta este o industrie concentrata pe tineri. Publicul poate fi nestatornic intr-o industrie aflata in continua transformare, mai ales cand vorbim despre fanii tineri. Doi ani inseamna mult timp in viata unui adolescent.”

De asemenea, publicul poate fi neiertator cand vine vorba de staruri care spera sa evite serviciul militar din motive percepute ca fiind gresite, a spus Dr. Crystal Anderson, profesoara la Universitatea Elon si co-fondatoare la Kpop Kollective.

“In societatea coreeana, serviciul militar este un subiect serios, este o modalitate de sprijin fata de guvernul coreean. Coreea nu are alternativa pentru cei care vor sa se opuna cu buna stiinta, asadar, cei care nu-si indeplinesc serviciul militar sunt discreditati.”

Daca e bine planificata, inrolarea in armata nu trebuie sa insemne incetarea carierei – cu exceptia cazului in care cariera e terminata inainte de momentul inrolarii, spune  Mark Russell, autorul publicatiilor Pop Goes Korea si K-Pop Now.

Fana coreeana, @theyoungestmin, a spus:
Daca vreti sa va faceti o idee despre viata reala a unui soldat…va recomand sa urmariti emisiunea ‘Real Man’. Bineinteles, nu totul este real…dar partial, este adevarat.
Toti cei din jurul meu care si-au indeplinit deja stagiul militar mi-au spus asta: “Viata reala a unui soldat e mai grea decat ce se vede in show-ul TV. Este mult mai greu.”
Sunt atat de mandra de Jaejoong pentru ca va face armata la fortele terestre. Poate ca ar fi obtinut ceva mai usor daca ar fi incercat. Dar n-a facut-o.
Putea sa ceara o reevaluare, datorita genunchiului sau drept, dar n-a facut asta. El mereu ne-a spus ca va merge in armata in mod onorabil si-si va indeplini stagiul militar.

[Nota JYJ3: In septembrie 2005, in timp ce repeta coregrafia pentru “Rising Sun”, Kim Jaejoong si-a rupt cartilagiul la genunchi si a fost internat la un spital din Seul. A fost operat in aceeasi zi pentru a-i fi reparat tesutul.]

Sources: Wikipediabrownpoliticalreviewglobalpost, KpopStarz

Ro Trans: Ella of JYJ Romania
Shared by: JYJ3 [ENG] + JYJ Romania

Please keep all the credits intact and do not alter them. Daca preluati orice postare de pe blogul JYJ Romania, va rugam sa pastrati toate creditele intacte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s