[INTERVIU/INTERVIEW] 17.02.14 Kim Jaejoong, Yong Junhyung si Zico – Idol? Artist? Nu este nicio diferenta/Kim Jaejoong, Yong Junhyung and Zico – Idol? Artist? We don’t need to make the difference

Interviu cu cei mai reprezentativi “idoli-compozitori” … “salariul este secret…ar trebui sa compunem impreuna?”

 photo AKR20140216072900005_08_ijpgoriginal_zps446e9edc.jpg

“Stilistul meu m-a imbracat intr-un aer mai tineresc. In cazul in care paream mai in varsta decat ei…”(Kim Jaejoong)

Kim Jaejoong din JYJ (28) a venit la sedinta foto facand remarca de mai sus. Yong JunHyung din BEAST si Zico din Block B au zambit stangaci spunand, “Cu toate astea, noi nu avem un aer tineresc …”

Fotografia cu ei 3 la un loc iti dadea impresia ca ei sunt, cu siguranta, o echipa.

“Din moment ce avem un vocalist si 2 rapperi, putem face o trupa. Jaejoong, Yong JyungHyung si Jiho (numele real al lui Zico), initialele noastre la un loc formeaza JYJ. Hahah.”

Asemanarea dintre ei este ca acestia sunt ” idoli cantareti inzestrati sa compuna muzica”. Ei nu-si trec numele in dreptul pieselor in album doar pentru a o face cunoscuta, ci  sunt “idolii cu drept de autor” din industria muzicii coreene care compun-scriu-editeaza muzica pentru propriile albume si  chiar dau piese si altor artisti.

Conform Asociatiei Drepturilor de Autor din Industria Muzicii Coreene, Kim Jaejoong a scris/compus 37 de piese, Yong Junhyung 60 de piese si Zico 46 de piese.

Recent, in cadrul interviului acordat intr-unul din studiourile de inregistrari din Samsungdong, cei 3 pareau foarte apropiati. Anul trecut Yong Junhyung a avut o colaborare cu Kim Jaejoong pentru piesa “Don’t Walk Away”, iar Zico a lucrat impreuna cu Yong Junhyung la un album, inainte de a debuta in Block B. Poate este din cauza ca sunt toti compozitori, dar acestia au spus foarte zambitori, “este distractiv deoarece putem fi impreuna.”

Zico a declarat, “ Nu-mi vine sa cred ca astazi ma aflu aici. Imi aduc aminte ca eram in scoala primara inscris intr-un concurs de talente cu piesa “The Way You Are” , iar apoi, in al doilea an de liceu, am fost cu piesa “Rising Sun”. Atunci cand am studiat in strainatate, in China, popularitatea celor din DBSK era uriasa.”

“Recent, m-am simtit un pic posomarat, asadar in jurul orei 3-4 stateam singur si beam, dar apoi am primit uin telefon de la Jaejoong hyung. Hyung mi-a spus ca si el bea singur si a venit sa-mi tina companie. El este o persoana care intotdeauna ma va intelege chiar si atunci cand nu spun un cuvant, asadar, cred ca simtim aceleasi lucruri.” (Yong Junhyung)

Kim Jaejoong a spus, “Exista momente cand Junhyungie pare trist. Asadar, ma duc  sa-i spun ca ii sta mult mai bine atunci cand rade.” Zico a adaugat, “Cred ca acestora le plac emotiile triste.”

◇ “Motivul pentru care am inceput sa compun…”

Fiecare dintre ei are un motiv pentru care a inceput sa compuna.

Kim Jaejoong a inceput sa scrie piese inca dinainte  de JYJ, in perioada in care era membru in DBSK.  El le arata celorlalti, prin salile de asteptare, propriile compozitii stocate pe MP3-ul sau. Prima lui piesa compusa care a fost cuprinsa intr-un album a fost “Love Don’t Cry”, aceasta a fost lansata in 2008, pe cel de-al 4 lea album DBSK.

“Deoarece sunt cantaret, intotdeauna am vrut sa cant o piesa care avea sa transmita propriul meu mesaj. La inceput, jumatate era pura curiozitate, iar cealalta jumatate era placere. Initial, eram atras de aranajmente. Asta pentru ca o piesa se schimba intr-o cu totul alta piesa in functie de modul in care o rearanjezi.” (Kim Jaejoong)

Yong Junhyung a inceput sa compuna muzica atunci cand inca era un trainee, pentru a se elibera de viata sufocanta de camin si de zilele  monotone. “Ceream permisiunea pentru a vizita studioul lui Shinsadong Tiger si plecam.”

Acesta a explicat: “Privindu-i pe compozitorii seniori cum lucrau, munca lor mi se parea ca un joc. Atunci cand le-am spus ca vreau si eu sa incerc, ei  mi-au spus ca mai intai trebuie sa ma apuc de scris muzica. Dupa ce am inceput sa scriu cate putin, am vrut sa creez melodii, iar apoi am continuat cu piese intregi.”

Zico a vrut sa fie un foarte bun rapper. Nu si-a dorit nicioadata sa devina compozitor. Cu toate acestea, cum fosta lui companie nu avea un compozitor, el a crezut de cuviinta ca este timpul sa preia aceasta responsabilitate.

 photo AKR20140216072900005_07_ijpgoriginal_zpseef3de28.jpg
“La aceea vreme nu ma descurcam cu programele MIDI si primeam piese de la alti artisti. Am fost sa fac cursuri pe banii mei si am invatat despre programe cum ar fi Logic si Cubase. Am realizat ca trebuia sa le invat pentru a putea discuta cu  artistii care imi compuneau piese. Apoi am devenit lacom si am compus prima piesa pentru primul album Block B, “Nilriri Mambo”. (Zico)

Compunand piese dance, balade, pop, hip hop, rock si multe altele, fiecare are propriul stil de a compune.

Kim Jaejoong compune singur acasa, atunci cand isi pune mintea la contributie poate crea piese doar avand langa el un caiet si un pian. El creeaza mai intai linia melodica, iar la final adauga versurile.

Atunci cand Yong Junhyung nu are niciun program, acesta se indreapta catre studio sa discute cu prietenii sai, iar cand ii vine o idee incepe sa scrie. Intotdeuna alege mai intai titlul piesei.

Yong Junhyung a explicat, “Pentru ca este nevoie de aprobarea publicului, cateodata trebuie sa faci anumite compromisuri. Sunetul de baza poate fi electronic, dar s-ar putea sa trebuiasca sa-l schimbi cu un pian sau o chitara pentru a obtine acel ritm acustic melodic. Iar daca piesa apartine stilului pop, atunci trebuie sa gasesti  melodia potrivita acestui stil.

Zico si-a deschis acum 3 luni  propriul studio de inregistrari in Seochodong, el compune piese cu ritm si in bucla. Apoi adauga melodia, iar la final scrie versurile.

Cu totii au fost de acord:  “Ordinea este diferita, dar procedura pe care o urmam este aceeasi. Chiar daca o piesa scrisa de altcineva este foarte buna, nu suntem tentati sa o privim ca pe un produs finit. Suntem deschisi provocarilor .”

Vesurile, de obicei, sunt scrise din propriile experiente. Atunci cand Yong Junhyung a spus ca el este cel care a dorit ca piesa titlu a albumului solo a colegului sau din BEAST , Yang Yeosob, sa fie ‘Caffeine’, Zico si Jaejoong au glumit pe seama acestuia: “Nu este din cauza ca ai transpus in piesa experienta propriei despartiri?”

“Este o combinatie intre experienta si imaginatie. Haha.” (Yong Junhyung)

“Acum ca ai mentionat, versurile piesei “Flower” par mai mult inspirate din viata personala decat cele  din ‘Caffeine’….”(Kim Jaejoong, Zico)
◇ “Prima plata pentru drepturile de autor a fost in suma de cateva sute…ar fi distractiv daca am compune impreuna”

Acestia si-au evaluat intre ei fortele muzicale.

“Zico este un rapper foarte bun si ideea lui pentru punctul cheie al piesei este atat de buna,  pana in punctul de a deveni gelos pe el.” (Yong Junhyung)

“Muzica mea poate fi stimulanta, dar are o multime de defecte. Dar pentru Jaejoong hyung, aranjamentul liniei melodice este succint si distinct, pregatind cadrul pentru un cantec perfect. De asemenea, si scrierea versurilor este foarte importanta, iar faptul ca lui Junghyung ii apar spontan versurile in minte este uimitor.” (Zico)

Kim Jaejoong a adaugat, “Nu doar eu sunt fanul lor, ci si prieteni foarte apropiati mie sunt fanii lui Junhyung si Zico. Deoarece abilitatile lor si intuitia artistica sunt deosebite.”

A existat si ideea ca ar fi distractiv daca ar lucra impreuna.

Kim Jaejoong a spus, “Ma simt foarte onorat si sunt deschis acestei perspective.”

“O singura persoana poate crea piesa si apoi noi 3 putem crea melodia si partea de rap. Sau ne putem intalni toti 3 pentru a lucra la piesa. Cred ca ar fi cu adevarat distractiv.” (Yong Junhyung)

Veniturile lor din drepturile de autor au crescut datorita faptului ca sunt cantareti foarte cunoscuti si pentru ca au inceput sa-si compuna singuri piesele hit. Cei trei s-au uitat unul la altul ca si cum se simteau stingheriti sa vorbesca despre cat de mult au castigat.
 photo PYH2014021502190001300_P2jpgoriginal_zps1830c248.jpg
Zico, zambind, a spus. “Inainte de a debuta in Block B si eram activ in industria muzicii indie, prima suma de bani pe care am primit-o a fost de 150 de dolari, la varsta de 18 ani. In comparatie cu acea perioada, acum sunt mult mai multumit.”

Yong Junhyung a inceput prin a spune, “Cand am compus pentru prima oara pentru albumul de debut BEAST, am castigat in jur de 100-200 de dolari. Pe atunci nici macar nu stiam despre veniturile din drepturile de autor.” Kim Jaejoong a adaugat: “Eu cred ca am castigat mai mult de atat…”

Cu toate ca acestia castiga sume diferite de bani, trebuie sa aiba grija la plagiat. Anul trecut, industria muzicala a avut de suferit din aceasta cauza.

Yong Junhyung a comentat, sincer, “Poti cu usurinta sa adaugi aceeasi linie melodica unei  piese  fara sa realizezi, acest gand este cu adevarat infricosator. Prin monitorizarea celorlalte melodii, imi analizez propriile piese. Cu toate acestea, ma gandesc la faptul cum o melodie similara cu a mea putea fi creata cu multi ani in urma in cealalata parte a lumii si ma intreb daca este posibil sa creez o piesa noua.”

Kim Jaejoong a spus: “Eu nu ma gandesc la plagiat, pur si simplu creez piese dupa starea de spirit pe care o am. Cu toate acestea, daca ai acelasi melodie, ritm si bucla, asta este dubios. Este cu adevarat greu sa ai acelasi stil la toate 3.”
◇ Limita dintre idol si artist…”existenta prejudecatilor este dezamagitoare”

Dupa 2 ore de interviu, am ajuns la subiectul idolilor-artisti.

In Coreea, idolii sunt admirati, dar deseori cad usor prada criticilor. In special, cand ti se acorda titulatura de idol-star, exista tendinta de a fi privit cu superioritate de catre artistii cantareti. Din aceasta cauza, companiile de management pun accent pe faptul ca respectivii idoli compun si scriu versuri, astfel incat sa puna in lumina latura de artist si muzician.

In acest context, cei trei se afla la limita dintre idol si artist.

Zico a explicat: “Simt ca termenii idol si artist sunt complet goliti de semnificatia lor reala si adaptati discursului nostru. E dezamagitor sa fii criticat doar pentru ca esti un idol sau porti ochelari de soare. De asemenea, membrii care au calitati vocale mai bune sau fac rap-ul tind sa ii eclipseze pe aceia care sunt mai talentati la compus.”

Yong Junhyung, care a aprobat cele spuse de Zico, a adaugat:

“Sunt recunoscator si celor care ma vad ca artist, si acelora care ma considera un idol, dar nu vreau sa fiu definit prin asta.Voi continua sa depun toate eforturile necesare pentru ca oamenii sa imi recunoasca talentele muzicale, iar acest aspect este ceva ce nu poate fi impus publicului”  (Yong Junhyung)

Cel mai in varsta dintrei cei trei, Kim Jaejoong, care a aniversat deja 10 ani de la debutul in divertisment, a declarat, cu transparenta:

“Companiile de management lanseaza tinerii cantareti si urmaresc sa ii transforme in staruri, iar asta este ceea ce si noi ne-am dorit. Dar, daca vrei sa fii recunoscut ca artist, nu este acesta modul potrivit de a debuta si ar trebui sa alegi o alta cale. Prin urmare, nu ar trebui sa ne simtim prea dezamagiti [in conditiile in care exista prejudecati].”

Acum ca unii dintre ei au experienta si ca producatori, viseaza sa devina un alt Yang Hyunseok (YG) sau  Park Jinyoung (JYP) in viitor?

Yong Junhyung a spus: “Pe viitor, ma vad ca un producator care sa compuna muzica si sa creeze noi concepte stilistice, nu ca unul care sa detina o companie.”

Zico a spus, “La fel si eu”, iar Kim Jaejoong a ras, spunand: “Voi vedea ce se va intampla pe masura ce va trece timpul.”

Dupa interviu, cei trei au mers la un restaurant care serveste  samgeupsal (gratar din carne de porc).  Cand cel mai tanar dintre ei, Zico, a inceput sa pregateasca gratarul, a facut o fotografie cu telefonul spunand ca este dragut.

“Chiar imi place sa pregatesc carnea, dar se pare ca Zico mi-a luat locul astazi. Haha.” (Kim Jaejoong)

Source: Yonhap News via Naver
Translated by: Yongism

Ro Trans: Gee of JYJ Romania
Shared by: JYJ3 (eng)+ JYJ Romania

Take out with full credits. Daca preluati orice postare de pe blogul JYJ Romania, va rugam sa pastrati toate creditele intacte.

2 thoughts on “[INTERVIU/INTERVIEW] 17.02.14 Kim Jaejoong, Yong Junhyung si Zico – Idol? Artist? Nu este nicio diferenta/Kim Jaejoong, Yong Junhyung and Zico – Idol? Artist? We don’t need to make the difference

  1. WOW ^O^ Ar fi interesant sa auzim un album cu aeasta noua echipa JYJ ^_^
    As fi curioasa sa le vad munca exceptionala de compozitori [si nu doar de cantareti] laolalta. Eu cred ca ar suna minunat, avand in vedere ca Junhyung si oppa sunt preferati mei in materie de compozitie muzicala si lirica [si nu doar ca artisti sau idoli] ❤
    Multumesc foarte mult pentru traducerea acestui articol si chiar mi-a facut o deosebita placere sa-l citesc!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s